Foto door Fotomierlo.

Op 22 september 2012 vond het evenement plaats ‘Een Aardige dag’ in de mooie locatie Antropia in Driebergen. Het evenement was georganiseerd naar aanleiding van het uitkomen van het boek ‘Aardevrouwen spreken’ en had als thema: je relatie onderzoeken, ervaren en verbeteren met de Aarde. In het boek ‘Aardevrouwen spreken’ geven 13 vrouwen hun visie op deze tijd en de toekomst, onze relatie met de aarde en hoe we deze kunnen verbeteren. De organisatie was in handen van A3 Boeken bijgestaan door de Stichting Earth Wisdom en mede mogelijk gemaakt door Antropia Cultuur – en Congrescentrum. 

De dag verliep prachtig en had gewoon niet beter kunnen zijn. Het weer speelde mee en we hadden de zon volop. Maar het mooiste was wel hoe het door de vele aanwezige vrouwen werd beleefd: inspirerend, positief, ongedwongen, verbindend en ontroerend.

Zo’n 175 mensen waren aanwezig en volgens onze Maya Kalender specialist Elvira van Rijn, was dat ook het thema van deze dag: gewoon aanwezig zijn. Maar het was ook de dag van de Rode Aarde die staat voor de nieuwe aarde waar lichaam, geest en ziel op een lijn zijn, de aarde waarop alles synchroon loopt.De begeleidende Toon 13 staat voor voleinding, heeft de kracht je naar een hoger niveau te tillen, de toon van aanwezigheid. De gidsenergie van die dag was Rode Draak. Rode Draak is de oermoeder, moeder aarde die ons voedt en draagt en onvoorwaardelijk accepteert. De energie van deze dag was dus helemaal in lijn met ons doel: verbinden, delen, aarde en elkaar naar een hoger niveau tillen. En dat gebeurde alleen al door de zeer verschillende en inspirerende presentaties van de aardevrouwen. Ieder op haar manier wist de juiste toon te raken door haar manier van spreken, of zingen of drummen.

Presentaties

Levenspadvinder Elvira gaf het advies niet meer naar het verleden te kijken, maar de toekomst naar je toe te halen. Haar korte workshop die middag was dan ook druk bezocht: want hoe doe je dat? Namens duurzaam onderneemster Betty de Keizer mocht ik iets vertellen hoe wij met ons lichaam communiceren met de wereld om ons heen en dat vrouwen over de hele wereld elkaar verstaan zonder woorden: ze verbinden zich in het wij, terwijl mannen vaak nog in de ik-competitie zitten. Kunsthistorica Karin Haanappel vertelde ons hoe de kunsthistorie altijd his-story was, terwijl er nog zoveel vrouwelijk kunstenaars zijn geweest; iets wat zij belicht in haar boek ‘Herstory of Art’. Haar artikel in het boek gaat over egalitaire culturen en hoe die vooraf zijn gegaan aan de patriarchale en matriarchale culturen. Namens vrouweninspirator Christine Pannebakker mocht ik vertellen dat we moesten stoppen om naar de kunstmatige klok te kijken en dat vrouwen niet meer dan vijf taken moesten doen, in plaats van dertig. Want wie in chaos leeft, voelt zich niet verbonden. Filosofe Carin Biegnolé liet ons opstaan en kennismaken met de mensen die naast ons zaten, waardoor geanimeerde gesprekken ontstonden en de sfeer nog vrijer en vrolijker werd. Sjamaniste Linda Wormhoudt wilde eigenlijk niet spreken, maar drummen en we werden meegenomen door de drum naar de aarde. Oervrouw Agnes Meijs wilde eigenlijk het liefst buiten zijn, want dat is wat ze altijd wil en haar missie is om kinderen mee de natuur in te nemen. Ze liet ons een mooi lied horen over de pracht van de natuur. Namens groenverspreider Fransje de Waard en expert op gebied van permacultuur, mocht ik mensen oproepen deel te nemen aan de grote kringloop door bijvoorbeeld alleen al met compostering bezig te gaan. Dat mensen bij dat woord alleen al een vies gezicht trekken, begrijpt ze heel goed, maar het is wel iets dat bijdraagt aan het behoud van onze aarde. Druïda Gerwine Wuring had de begeleiding van harpspeelster Klaske en vertelde ons Wees Gelukkig! Volgens haar is de weg nog lang om tot de daadwerkelijke verandering te komen die we wensen, dus terwijl je daarmee bezig bent zorg dan wel voor je geluk. Communicatieadviseur Monique Janssens had een serieuze boodschap voor ons: dieren hebben gevoel – het welzijn van dieren is net zo belangrijk als die van mensen. Denk daaraan als je je inkopen doet. Natuurvoedingsdeskundige Margreet vertelde ons over de voordelen van biologische voeding, maar ook over haar keuze om niet meer te hard te werken, maar te genieten van het leven. Ze vertrekt binnenkort met haar partner in een camper voor een reis door de wereld. De afsluiter van de presentaties was Politica en astrologe Lea Manders: Love and Peace 2.0 is haar boodschap. Met haar politieke partij Mens en Spirit brengt zij een meer mensgericht geluid die vast gehoord gaat worden.

Middag

Na de lunch vonden er nog een aantal mooie activiteiten plaats: tribal circles Natuurlijk Leven met Margreet en mijzelf, Egalitaire Culturen met Karin, Wees Gelukkig met Gerwine en een sjamanistische sessie met Linda. Er kon een labyrint gelopen worden onder begeleiding van Jeane Lendfers, een stiltewandeling, met Agnes de natuur in duiken en er was een korte workshop met Elvira: haal de toekomst naar je toe. Verder werd er prachtige muziek verzorgd door Justin Hammer en zijn collega’s. Er waren marktkramen met informatie en artikelen die allemaal een aardse of ecologische basis hebben: Transition Town Zeist, Earth Games, Stichting Rutu,Warmonderhof, Overlevingskunst van Edith van den Broek, de Reizende Aarde school, de Partij voor de Dieren, de Partij voor Mens en Spirit, Dankbaarheidssnoeren en prachtige eco tassen van Think Ecodesign. In de tent van Earth Wisdom kon er een godinnenceremonie worden bijgewoond verzorgd door Jacob Spaander. Uiteraard waren er ook boeken te koop bij A3 Boeken en was ook het boek ‘Aardevrouwen Spreken’ daar beschikbaar. De dag werd afgesloten door een prachtige Dankbaarheidsceremonie waarbij zo’n 50 deelnemers waren en die helaas aan deze superdag een einde maakte.

Vervolg

De verscheidenheid van de presentaties was fantastisch om mee te maken: hier gaat het ook om, we zijn verschillend en hebben onze unieke manier van zijn. Er moet gewoon ruimte zijn dit ook te kunnen laten zien en dat merkte ik ook aan de reacties van de aanwezige vrouwen: hun behoefte aan gezien, gehoord te worden en te kunnen zijn wie ze echt zijn.Toen het boek aan de schrijfsters werd gepresenteerd was er een ovationeel applaus van alle aanwezigen en geraakt hierdoor, moest ik wel even een traan wegpinken. Wat ontzettend mooi om een idee zo verwezenlijkt te zien worden en gewaardeerd. Het versterkt me in mijn doel om meer vrouwen de gelegenheid te geven hun visie te geven, hun stem te laten horen en de vrouwelijke energie nog meer de wereld in te brengen. Wordt vervolgd!

P.S. Dank aan Adrie Beijen voor de organisatie, alle medewerkenden en deelnemende organisaties.

Boek Bestellen: Aardevrouwen Spreken 

Recensies: zie website A3 Boeken