De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af hoe het het komt dat we zo ver verwijderd zijn van mens zijn. We worden afgerekend op economische of andere niet natuurlijke maatstaven die voorbij gaan aan het menselijke: bijvoorbeeld een 18 jarige asielzoeker uit Nederland zetten terwijl hij al zo gewend is hier, omdat hetzelfde systeem hem hier heeft laten zitten. Of wat dacht je van het in stand houden van de onevenredige verhoudingen van die mensen die bulken in het geld en die mensen die door de economische crisis hun baan en soms ook hun huis verliezen.

Media mag positiever

Hoe is dit toch zo ver gekomen en waarom wordt het nog steeds in stand gehouden? Het is niet voor niets dat een beweging als Occupy ontstaat met mensen die de onrechtvaardigheid en onmenselijkheid niet meer willen. Ook al heeft deze beweging dan al niet de oplossingen: ze geeft een duidelijk signaal dat dingen echt anders moeten. Het ergste is dat er wel oplossingen zijn, maar dat er geen aandacht voor lijkt te bestaan. De media speelt hier ook een belangrijke rol bij door zich alleen maar te focussen op de “crisis” en alle schijnbare ellende. Het lijkt wel of alleen slecht nieuws tegenwoordig nieuwswaarde heeft en al het andere is niet belangrijk. Dat ze hiermee onrust en angst voeden bij de bevolking, zal ze natuurlijk worst wezen, want het gaat hun op de oplage en de aandacht die ze denken te krijgen. Hier zit dan ook een les voor de mensen zelf: zolang je de kranten blijft kopen, het nieuws blijft kijken, zal dit voortduren. We hebben zelf in handen om verandering af te dwingen naar een positiever beeld van de maatschappij.

Er gebeurt veel goeds

Er gebeuren namelijk veel goede dingen: ik werk zelf op de redactie van De Betere Wereld en elke dag stromen de persberichten binnen over goede initiatieven en projecten om de wereld een betere plek te maken. Zie je dit terug in de reguliere media? Nauwelijks en terwijl zij de aandacht houden op de euro crisis, economische crisis en het overspel van deze of gene (lekker belangrijk), gebeurt het echt werk in de schaduw. Het aantal mensen dat zich inzet voor verandering die ten goede komt voor de mens en de aarde groeit elke dag en het zal niet lang meer duren totdat het omkeerpunt bereikt is. Dan kan de politiek, de media, alle grote bedrijven en iedereen die nog op de oude manier denkt en doet, niet meer heen om wat het grote massa wilt: meer menselijkheid.

Wat is echt belangrijk?

Als je nadenkt over wat echt belangrijk is, dan zijn dat menselijke waardes: liefde, leven met respect voor de aarde , harmonie, het opvoeden van onze kinderen, elkaar waardering geven of steunen waar nodig. Daarvoor hebben we al die consumptiegoederen niet meer nodig, het leidt alleen maar af van wat belangrijk is. We hebben geen twintig merken televisie nodig: ik hoef maar 1 goede en hetzelfde geldt voor al die andere producten die aangeboden worden. Als we de mens weer centraal stellen, dan pas zullen we een andere wereld kunnen creëren en dat is echt mogelijk, want ik geloof in de creativiteit van de mens en dat ben jij!